Jaki grill wybrać?

grill

 

Grillowanie chyba już na stałe wpisało się w letni krajobraz, a aromatyczne posiłki przygotowywane na świeżym powietrzu są świetnym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Stojąc przed pytaniem, jaki grill wybrać, warto bliżej przyjrzeć się kryteriom i funkcjom, które pozwolą dobrać odpowiedni sprzęt. Kluczem jest nie kupować grilla większego i bardziej skomplikowanego niż potrzebujesz.

 

grill



Od węgla drzewnego, przez gaz, po elektryczność - są grille na każdy gust i każdą kieszeń. Aby znaleźć ten, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, należy odpowiedzieć na pytanie:

Grill gazowy czy węglowy, a może elektryczny? Jaki grill wybrać?

grill gazowygrill węglowygrill elektryczny

 

Grill gazowy
Dlaczego grill gazowy? Bo grill na gaz zyskuje coraz większa popularność. Jest bardzo prosty w użyciu, szybko się nagrzewa, a temperaturę można łatwo kontrolować. Dzięki niezależnym palnikom, w tym palnikom bocznym, idealnie nadaje się do gotowania kilku potraw jednocześnie w różnych temperaturach.

Grill gazowy osiąga żądaną temperaturę znacznie szybciej niż grill węglowy i elektryczny, nie trzeba sprawdzać, kiedy grill jest rozpalony, pozwala więc rozpocząć gotowanie niemal natychmiast, a sam proces rozpalania ogranicza się do włączenia palnika.
yt-20002
Istotną zaletą jest również łatwe utrzymanie grilli gazowych w czystości, ponieważ nie trzeba usuwać pozostałości węgla i popiołu. Grill gazowy to grill do ogrodu, podobnie jak te na brykiet czy węgiel, może być używany tylko na zewnątrz. W decyzji, jaki typ grilla wybrać często decyduje budżet, ponieważ grille gazowe są zwykle najdroższą opcją.
Grill węglowy
Grill na węgiel drzewny to prawdziwy klasyk ze względu na szczególny smak, jaki nadaje jedzeniu. Smak potraw z grilla węglowego jest charakterystyczny, ponieważ potrawy przygotowywane są wolniej i posiadają wyjątkowy, dymiony aromat. Nie do uzyskania w innych typach grilli.99586Na rynku dostępnych jest wiele modele z atrakcyjnymi cechami i funkcjami, jak na przykład praktyczny grill z pokrywą czy grill z wędzarnią, grill z miejscem do przygotowywania potraw i przechowywanie akcesoriów czy popielnik ułatwiający czyszczenie grilla. Grille węglowe wyposażone w termometr, pokrywę i regulowany otwór wentylacyjny pozwalają na lepszą kontrolę temperatury i łatwiejsze przygotowywanie potraw. Jeśli zależy nam na grillowaniu nie tylko we własnym ogrodzie, grill węglowy będzie dobrym wyborem: lekkie modele są łatwe w transporcie, a więc idealne np. do biwakowania.

Minusem tego typu grilli jest dłuższy czas „uruchomienia”, ponieważ rozpalenie węgla i uzyskanie odpowiedniej temperatury wymaga czasu. Ponadto wymagają czyszczenia, najlepiej po każdym użyciu. Podobnie, jak grille gazowe, mogą być używane tylko na zewnątrz, chociaż nie są zalecane przy silnym wietrze.

Grille węglowe są najbardziej przystępne cenowo.

 

Grill elektryczny
Grille gazowe i węglowe najczęściej wymagają dużo miejsca i nie mogą być używane wewnątrz pomieszczeń. Warto więc zdecydować się na grill elektryczny, jeśli ogranicza nas przestrzeń lub chcemy grillować przez cały rok. Grille elektryczne są idealne również wtedy, gdy zależy nam na szybkości i wygodzie, ponieważ wystarczy podłączyć je do gniazdka.
grill elektrycznyPowierzchnia grillowania posiada najczęściej w nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu nie stajemy przed pytaniem, jak czyścić grill - najłatwiej utrzymać go w czystości w porównaniu z pozostałymi typami grilli. Nie wymaga również tak dużej uwagi podczas przygotowywania potraw, ponieważ cała powierzchnia grillowania nagrzewa się równomiernie, nie ma więc obaw o to, że cześć z nich będzie zbyt mocno przypieczona.

Ograniczeniem może być wielkość grilla – nie jest to grill xxl – sprawdzi się najlepiej przy niewielkiej liczbie osób. Może to być również zaletą, jeśli zależny nam na lekkim, przenośnym urządzeniu.

 grill toya

 

Jaka wielkość grilla?

Jeśli potrzebujesz grill xxl, który poradzi sobie z duża liczbą gości, będziesz również potrzebować dla niego miejsca. Duży grill zminimalizuje czas przyrządzania dań dla dużych grup i pozwoli wszystkim jeść jednocześnie, ale jednocześnie zajmie sporo przestrzeni. Jeśli masz ogród lub taras, problem nie istnieje, jeśli jednak nie masz dużo miejsca do grillowania warto zmierzyć miejsce przeznaczone na grilla. Grille występują we wszystkich kształtach i rozmiarach, a cześć z nich jest kompaktowa i mobilna. Niezależnie od tego, czy masz duże podwórko, czy balkon w mieszkaniu, powinieneś znaleźć coś, co pasuje do twojej przestrzeni.

 

Grille duże – to te, na których jednocześnie przygotujemy dania nawet dla 12 osób

Grille średnie – są w stanie bez problemu sprostać przyrządzeniu potraw dla 4 - 8 osób

Grille małe – niewielkie grille, idealne dla maksymalnie 4 osób

 

Wybór małego grilla nie oznacza, że nie sprosta on zadaniu podczas przygotowywania potraw dla większej liczby osób, jednakże będzie to mniej komfortowe i nie wszystkie dania uda się usmażyć w tym samym czasie.
grill



Kliknij na ikony poniżej, aby sprawdzić ofertę grilli w odpowiedniej dla ciebie wielkości.

bigmediumsmall

 

Kształt grilla

Grill okrągły to najpopularniejsza, a zarazem pierwotna forma, w jakiej pojawiły się pierwsze grille, jednakże na rynku dostępne są modele również o innych kształtach. Decydując się na kształt grilla warto zastanowić się, czy będzie pasować do miejsca, w którym będziemy grillować. Mając go dużo możemy wybierać swobodnie, kierując się własnym gustem. W przypadku ograniczonego miejsca lub wtedy, gdy grill ma służyć również podczas wyjazdów, warto zastanowić się nad takim kształtem, który łatwo ustawimy na niewielkim tarasie lub schowamy w bagażniku samochodu. Najlepsza opcją będą tu wszelkie formy zbliżone do kwadratu.

 

grill



Który grill węglowy wybrać?
  • gotowanie w ogrodzie lub kempingu może być bałaganiarskie. Popiół, resztki węgla czy jedzenia warto usuwać po każdym użyciu. Najłatwiejsze do czyszczenia są modele z popielnikiem
  • odpowiednikiem wyłączenia palnika na grillu węglowym są regulowane ruszty, które umożliwiają podnoszenie i opuszczanie jedzenia (lub regulację tacy z gorącym węglem)
  • zintegrowane półki to zdecydowany plus. Dodatkowa powierzchnia jest zawsze przydatna do ustawiania naczyń, przypraw czy akcesoriów
  • warto wybrać grill z pokrywą. Jest on o wiele bardziej uniwersalny niż grill otwarty, ponieważ pozwala na przygotowanie różnych rodzajów mięs i potraw. Nie tylko tych, którym wystarczy smażenie bezpośrednio na ogniu. Pokrywa działa również jako osłona przez wiatrem
  • jeśli chcesz smażyć różne rodzaje mięsa przyda się wbudowany termometr, aby uzyskać określoną temperaturę
  • w przypadku największych przyjęć wybierz grill z kratką podgrzewającą, który zapewni dodatkową przestrzeń do gotowania, możliwość utrzymywania ciepłych potraw oraz możliwość jednoczesnego gotowania różnych produktów w różnych temperaturach
  • grill z otworami wentylacyjnymi zapewnia lepszą kontrolę temperatury
  • grill z wędzarnią daje nam dodatkowa powierzchnię grillowania oraz możliwość przygotowania potraw w inny sposób niż tylko bezpośrednio nad żarem
  • większe grille powinny być wyposażone w koła
Który grill gazowy wybrać?
  • ruszty żeliwne są zwykle lepsze do pieczenia i utrzymywania równomiernych temperatur grillowania. Na dłuższą metę są bardziej trwałe, ale mają tendencję do rdzewienia, jeśli nie są pokryte porcelaną
  • palnik boczny przyda się m.in. do przygotowywania sosów czy dodatków lub zagotowania wody na herbatę
  • pokrętła z podświetleniem LED ułatwią grillowanie po zmroku
  • grille gazowe ze względu na wagę powinny posiadać koła. Idealnym rozwiązaniem w przypadku ciężkich sprzętów jest koło na każdej z nóg
  • zintegrowane półki to zdecydowany plus. Dodatkowa powierzchnia jest zawsze przydatna do ustawiania naczyń, przypraw czy akcesoriów
  • jeśli chcesz smażyć różne rodzaje mięsa przyda się wbudowany termometr, aby uzyskać określoną temperaturę
  • w przypadku największych przyjęć wybierz grill z kratką podgrzewającą, który zapewni dodatkową przestrzeń do gotowania, możliwość utrzymywania ciepłych potraw oraz możliwość jednoczesnego gotowania różnych produktów w różnych temperaturach



 grill

Przydatne wskazówki

    • przed rozpoczęciem sezonu grillowania warto wyjąć wszystkie wyjmowane części i dokładnie wyczyścić grill wodą z mydłem

 

    • do czyszczenia rusztów użyj nylonowej szczotki, specjalnego środka do czyszczenia grilla lub środka do czyszczenia piekarników

 

    • przy myciu grilla uważaj, aby nie zanurzyć termometru w wodzie - wyczyść go delikatnie szmatką

 

    • po każdym użyciu poczekaj, aż kratki ostygną, a następnie zeskrob je czystą szczotką nylonową lub namocz je w wodzie z mydłem

 

    • przechowuj grill, chroniąc go przed słońcem i deszczem. Dobrą inwestycją jest dopasowany pokrowiec

 

    • istnieje szeroki wybór akcesoriów do grillowania, wykonanych z drewna, stali nierdzewnej lub silikonu. Wybierz przybory o długich uchwytach, które są termoodporne, aby zmniejszyć ryzyko poparzenia

 

    • aby rozpalić grilla na węgiel drzewny, wybierz zapalniczkę, a nie zapałki. Niektóre zapalniczki posiadają regulację pozycji, niegasnący ogień oraz podłużny kształt ograniczający możliwość poparzenia

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel