Darmowa dostawa od 100,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Suszarki do grzybów, owoców i warzyw - sposób na zdrowe i pyszne jedzenie

Suszarki do grzybów, owoców i warzyw

Suszarki do grzybów, owoców i warzyw - sposób na zdrowe i pyszne jedzenie

Suszarka spożywcza to nie tylko suszarka do grzybów - pozwala na suszenie owoców, warzyw, ziół i innych produktów spożywczych. Jest to doskonały sposób na zachowanie ich wartości odżywczych i smaku na długi czas. Suszone produkty można wykorzystać do przygotowywania różnorodnych potraw, deserów i napojów.

Spis treści

Jak działa suszarka spożywcza?

Suszarka spożywcza działa na zasadzie odparowywania wody z produktów. Proces ten pozwala na wydłużenie ich trwałości, zachowanie ich smaku i składników odżywczych oraz stworzenie zdrowych przekąsek. W celu usunięcia wilgoci z żywności wykorzystuje się ciepłe powietrze, które przepływa przez sita.

Suszarka spożywcza składa się z kilku warstw sit (np. suszarka Lund 68273 posiada ich aż 9!), na których układa się produkty spożywcze. Czas suszenia zależy od rodzaju produktu i jego grubości. Po zakończeniu suszenia wysuszone owoce, warzywa czy grzyby są chrupiące i można ją przechowywać przez wiele miesięcy.

Jakie produkty można suszyć w suszarce spożywczej?

Można w niej suszyć praktycznie wszystkie produkty spożywcze. Z bananów uzyskamy chipsy bananowe, a pomidory idealnie nadają się do suszenia do przetworów, np. suszonych pomidorów w oleju. Dostępne są również suszarki z funkcją przygotowania jogurtu z mleka i kultur bakterii jogurtowych.

Oto lista przykładowych produktów, które można suszyć w suszarce spożywczej:

  • owoce: jabłka, banany, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, mango, papaja, ananas, kiwi, cytrusy;
  • warzywa: marchew, buraki, pietruszka, seler, papryka, pomidory, bakłażany, cukinia, dynia, szparagi, fasola, groszek;
  • zioła: szałwia, tymianek, oregano, bazylia, majeranek, natka pietruszki, rozmaryn, mięta, melisa;
  • nasiona i orzechy: dynia, słonecznik, orzechy włoskie;
  • kwiaty: płatki róż do dekoracji potraw, kwiaty do herbaty i dekoracji;
  • inne produkty: grzyby, mięso, ryby.
Suszarka spożywcza to wszechstronne urządzenie do suszenia owoców, warzyw, ziół i innych produktów spożywczych.

Jak suszyć produkty w suszarce spożywczej?

Podczas suszenia produktów w suszarce spożywczej należy pamiętać o kilku zasadach:

  • Wybieraj świeże, zdrowe produkty.
  • Dokładnie umyj produkty przed suszeniem.
  • Pokrój produkty w plastry lub na małe kawałki.
  • Rozłóż produkty na sitach suszarki spożywczej w jednej warstwie.
  • Ustaw temperaturę suszenia odpowiednią dla danego typu żywności.
  • Czas suszenia również zależy od rodzaju produktu. Suszenie zakończ, gdy produkty będą chrupiące.
  • Przechowuj suszone produkty w suchym i chłodnym miejscu.

Warto wiedzieć!

Niektóre produkty, takie jak owoce, można suszyć bez obierania skórki. Jednak inne, np. warzywa, powinny być obrane przed suszeniem. Należy je także pokroić na małe kawałki lub plastry. Natomiast zioła można suszyć w całości.

Temperatura i czas suszenia zależą od rodzaju żywności. Najczęściej stosuje się temperaturę z przedziału 40-60°C. Owoce i warzywa suszy się zazwyczaj przez 8 - 12 godzin, a zioła przez 4 - 6 godzin. Część suszarek posiada wbudowany timer do ustawienia określonego czasu suszenia.

Jak przechowywać suszone produkty?

Przechowywanie suszonych produktów jest ważne, aby zachować ich jakość, świeżość i smak na jak najdłużej.

Podstawa to szczelnie zamykane pojemniki lub słoiki szklane. Dzięki temu zapobiegniesz dostępowi powietrza, wilgoci i owadów, które mogą zepsuć żywność. Dobrym rozwiązaniem są również woreczki strunowe, które umożliwiają szczelne zamknięcie i łatwe dostosowanie ilości przechowywanej żywności.

Należy unikać przechowywania suszonych produktów w bezpośrednim kontakcie ze światłem słonecznym. Najlepiej wybrać suchą i chłodną spiżarnię lub szafkę kuchenną. W niektórych przypadkach można umieścić w pojemniku worki z absorberami wilgoci, które pomogą utrzymać żywność suchą. Jeśli masz dostęp do urządzenia do pakowania próżniowego, możesz również próżniowo opakować suszone produkty, aby zminimalizować kontakt z powietrzem.

Pakowarka próżniowa umożliwia hermetyczne pakowanie żywności zarówno w worki, jak i w pojemniki próżniowe.

Zalety suszenia produktów w suszarce spożywczej.

Główną zaletą jest zwiększona trwałość: suszoną żywność można przechowywać przez wiele miesięcy bez dodawania konserwantów. To także łatwość przechowywania, ponieważ suszenie żywności zmniejsza objętość produktów, co oszczędza miejsce w spiżarni. Suszenie pozwala na wykorzystanie nadmiaru sezonowych produktów, które mogą być przechowywane w formie suszonej i gotowe do zjedzenia w dowolnym momencie. Idealne sprawdzą się jako przekąski w podróży, na wycieczkach, ponieważ są lekkie i łatwe do przenoszenia.

Dodatkowo podczas suszenia część wody jest usuwana z produktów, w wyniku czego zawierają skoncentrowaną ilość witamin, minerałów i składników odżywczych. Ponadto mamy pewność, co do ich źródła i składu: nie zawierają konserwantów czy sztucznych barwników.

Wszechstronność suszarek spożywczych sprawia, że suszone produkty mogą być bazą do tworzenia różnorodnych i zdrowych przekąsek, np. musli, chipsów warzywnych czy deserów na bazie suszonych owoców.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszarki spożywczej?

Oto kilka istotnych czynników, które wpływają na jakość, wydajność i funkcjonalność urządzenia:

Pojemność
Liczba sit wpływa na to, ile produktów możesz suszyć jednocześnie. Suszarki z większą liczbą sit oczywiście będą bardziej praktyczne, jeśli planujesz suszyć duże ilości produktów.

Moc
Moc suszarki wpływa na czas suszenia. Wyższa moc może oznaczać szybsze i bardziej efektywne suszenie.

Poziom regulacji temperatury
Wybierz suszarkę z szerokim zakresem temperatur, aby dostosować parametry do różnych typów produktów spożywczych.

Funkcje dodatkowe

  • timer - pozwala na ustawienie czasu pracy,
  • regulowane sita, dzięki którym możliwe jest zwiększenie odległości między tacami

Najczęściej zadawane pytania

Koszt zależy oczywiście od mocy urządzenia oraz czasu suszenia. Dla przykładu: średni pobór mocy suszarki do grzybów o mocy 300W wynosi około 0,3 kilowatogodzin energii elektrycznej na godzinę suszenia.

Przyjmując, że średnia cena energii elektrycznej wynosi 94 grosze za kilowatogodzinę, to suszarka o mocy 300 watów zużywa około 28 groszy na godzinę suszenia.

Czas suszenia grzybów w suszarce do grzybów zależy od wielkości i grubości grzybów, a także od mocy suszarki. Zazwyczaj grzyby suszy się od 6 do 12 godzin. Aby sprawdzić, czy grzyby są gotowe, wystarczy je złamać. Jeśli łatwo się łamią, są gotowe. Jeśli nie, należy je suszyć jeszcze przez kilka godzin.

Najpopularniejsze owoce do suszenia to jabłka, gruszki, śliwki, morele i banany.

Owoce do suszenia powinny być świeże i dojrzałe. Należy je umyć i usunąć pestki. Następnie owoce należy pokroić w plastry lub kostkę. Grubość plastrów powinna wynosić około 0,5 cm.

Zaufane Opinie IdoSell
4.79 / 5.00 18068 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-05-24
Wszystko zgodnie z zamówieniem
2024-05-24
Szybka dostawa
pixelpixelpixelpixel